Acceptatie en vergeving

“Sometimes you separate at the wrong time, to meet at the right time.” – Rohit Totlani

NO CONTACT

Na lange tijd geen contact te hebben gehad met een dierbaar persoon, spreek ik diegene weer. Het is een bijzonder moment. Ik voel letterlijk mijn hele lichaam ontspannen. Alsof er een aantal gespannen draden meer ruimte krijgt. 

Ondanks mijn kennis over de impact van ingrijpende gebeurtenissen en de technieken om daarin te ontspannen en ermee om te gaan, stond gedurende de periode dat we elkaar niet zagen een deel van mijn lichaam op de achtergrond constant onder lichte spanning. Die ik pas bewust waarnam toen de spanning er niet meer was. 

Zoals met een geluid dat je waarneemt, precies op het moment dat het wegvalt. De rust die je dan ervaart, de ruimte die dan in je hoofd komt. De diepere ademhaling die dan kan plaatsvinden. Zo voelde het in mijn lichaam.

EXCUUS

Niet zo heel lang geleden realiseerde ik me dat ik onbewust een excuus van diegene wilde horen. Dat ik vragen had waar ik antwoorden op wilde. Dat ik in gesprek wilde over wat er was gebeurd. Tot ik me realiseerde dat ik mogelijk mijn vragen zou kunnen stellen, maar wat zou het me brengen? Het zou de versie van het verhaal van de ander zijn. En dan? 

VERGEVING

Ik kreeg het gevoel dat dit over vergeving ging. Kon ik de ander daadwerkelijk vergeven voor wat er was gebeurd? Vergeving die eigenlijk gaat over een diepe acceptatie van wat is gebeurd. Dat er is gebeurd wat er is gebeurd en dat ik daarnaast nog steeds van diegene houd. Ik hoef het niet eens te zijn met wat er is gebeurd, maar ik accepteer het.

WEER CONTACT

De weg naar het inzicht dat dit om vergeving ging heeft even geduurd. Na het inzicht had ik in een split second mijn beslissing genomen om inderdaad te vergeven en accepteren. Daarna kwam er vrij snel contact en sindsdien hebben we heel wat telefoongesprekken gevoerd. 

In het begin een beetje aftastend en hier en daar wat ongemakkelijk. En gaandeweg wordt het contact makkelijker en vertrouwd. Voorzichtig wisselen we af en toe een klein stukje uit ons verleden uit en blijkt dat we een aantal dingen anders hebben ervaren. Dat verrast me niet, maar werkt wel verhelderend.

Ik ben ontzettend blij dat we weer in gesprek zijn en elkaar binnenkort ontmoeten.  

MEER MOGELIJK DAN JE DENKT

Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt om weer in contact te komen bij een verbroken relatie met een dierbaar iemand. Het wil ook niet zeggen dat altijd zo snel na vergeving en acceptatie contact weer mogelijk is. Het geeft wel een bevestiging dat er veel mogelijk is, soms meer dan je denkt. Als je bereid bent om – ondanks dat je het gevoel hebt dat de ander je iets heeft geflikt – ook naar jezelf te blijven kijken. 

JOUW KEUZE

Want ook in dit soort situaties heb je altijd een keuze of je het helemaal bij de ander neerlegt, of ook naar jezelf kijkt. Onafhankelijk wat de ander vervolgens doet, geeft dit meer ruimte in jezelf. Je bent er niet meer zo mee bezig.  

Want iets van een ander verlangen – of het contact, meer aandacht of wat dan ook is – haalt je eigenlijk een beetje weg bij jezelf. Het is alsof je in een soort voorovergebogen houding staat en je armen uitreikt naar de ander. In afwachting of eisend dat de ander het je geeft. 

BEVRIJDING

Als je dan te maken hebt met iemand die gevoelig is voor zo’n trekkende beweging, dan ben je als het ware in een patstelling beland. Want jij wilt niet verder voordat je het hebt gekregen en de ander wil het je niet geven. Dit kunnen doorbreken kan heel bevrijdend en helend zijn.

Heb je iemand met wie je contact lastig is op dit moment? En wat zou je daarin kunnen veranderen in jezelf? Zonder dat je jezelf verloochent. Het loont de moeite om er eens met een andere blik naar te kijken.

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *