Angst en voeding – wat is de link….?

Angst en voeding en wat ze met elkaar te maken hebben. Laten we daar eens naar kijken. Misschien dat je na het lezen begrijpt waarom je nerveus bent na je ontbijtje met koffie en daarvoor niet…

TOEGEVOEGDE SUIKERS

Ik ben niet snel boos, maar ik kan me echt druk maken over producten die gezond lijken en dat gewoon niet zijn! Om nog maar te zwijgen over toegevoegde suikers, ook aan hartige producten….! Als je denkt iets hartigs te nemen om zo minder suiker binnen te krijgen kies dan geen bewerkte hartige producten. Lees de ingrediëntenlijst maar eens van een kant en klaar product. Grote kans dat er suikers (en smaakmakers) aan toe zijn gevoegd.

VOEDING EN ANGST

Waarom kan ik zo boos worden over de toegevoegde suikers en smaakmakers? Omdat het erop lijkt dat deze niet alleen tot teveel inname van ongezonde producten kan leiden, ze kunnen ook nog eens nervositeit en angsten versterken.

Onlangs is bij mij een cliënt met een hulpvraag over angsten met een traject gestart. Ze heeft een normaal postuur, maar al snel vertelt ze dat ze regelmatig ongezond eet, vaker en meer dan ze zou willen.

KOPJE KOFFIE

Omdat de cliënt last van angsten heeft, neem ik dit keer voeding en de werking ervan mee. Niet om een dieet of een methode aan te raden. Maar omdat de producten die ze regelmatig eet en drinkt mogelijk haar angsten versterken.

Laten we bijvoorbeeld eens naar koffie kijken. Ik geloof dat iedereen wel weet dat cafeïne een stimulerende werking heeft. Het is niet persé ongezond, maar te veel cafeïne kan leiden tot nervositeit en prikkelbaarheid. Waar de grens ligt tussen de gunstige invloed en nervositeit is voor iedereen verschillend.

Er zijn mensen die stoppen met koffie drinken en zich binnen enkele weken veel beter voelen. Anderen kunnen niet zonder hun ochtendkopje. Als je stopt met koffie drinken kun je een periode last van hoofdpijn hebben. Dit is eigenlijk een detoxverschijnsel dat het voor sommigen lastig maakt om te stoppen met koffie drinken.

LIGHT PRODUCTEN NIET ALTIJD GEZONDER

Om minder suiker binnen te krijgen, kiezen veel mensen voor light producten. Ik juich dat niet toe. Want light producten geven de indruk dat ze gezonder zijn, maar zijn dat zeker niet altijd. Ook hier zijn stoffen in te vinden die nervositeit en angsten kunnen versterken. En om de drankjes toch zoet te laten smaken worden er andere zoetmakers aan toegevoegd, waar je je van kunt afvragen of dat dat zo gewenst is plus je houdt je lichaam in een stand van behoefte aan zoetsmakende producten.

WAT DAN WEL DOEN?

Om te beginnen kun je een aantal dagen je bewust zijn over wat je eet en drinkt, en lees dan ook van alles de ingrediënten. Realiseer je dat je zowel van suikers als van suikervervangers een opgejaagd gevoel kunt krijgen. Als je toch cola wilt drinken, kies dan de normale cola, maar neem één glas in plaats van drie glazen per dag. Kook zoveel mogelijk met verse producten en als je veel snoept of snackt ga op zoek naar gezonde alternatieven. Leg bijvoorbeeld een bakje met rauwe wortel, komkommer of appels klaar.

Neem de hoeveelheid water die je per dag drinkt eens onder de loep. Het kan zijn dat je meer vocht nodig hebt en je behoefte aan vocht interpreteert als trek in eten. Je neemt dan een snack terwijl je lichaam eigenlijk een glas water nodig heeft.

Vaak is er een onderliggende oorzaak als jee veel behoefte aan zoetigheid en ongezonde snacks hebt. Je eet dan eigenlijk om jezelf te troosten of om je boosheid weg te eten.

Onderzoek hiernaar kan je daar inzichten in geven, zodat je andere en gezondere keuzes kunt maken in je leven. Zonder dat je met een dieet aan de slag gaat. Je eetgewoonten veranderen als het ware als vanzelf mee. Troosteten is heel even prettig, maar brengt op de langere termijn geen oplossing.

EERLIJK NAAR JEZELF ZIJN

Eet jij gezond of eet jij ook vaker dan je zou willen een ongezonde snack of teveel?

Let deze week eens op als je teveel eet of iets te snacken pakt, waarom je dat doet. Heb je echt even een suikerdip of nog trek? Of probeer je onbewust een pijn of emotie weg te eten?

Als je je hierin herkent of je wilt het er eens over hebben, weet je dan welkom.

Met liefde en focus,

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

This image has an empty alt attribute; its file name is BANNER-FYF-1-op1-300x154.png

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *