Creativiteit is essentieel

Ieder kind is een kunstenaar. De ‘kunst’ is hoe het – eenmaal volwassen – een kunstenaar kan blijven – Pablo Picasso

CREATIVITEIT IS ESSENTIEEL

Als er in je jonge leven niet vaak naar je is geluisterd, niet ècht naar je is geluisterd, sluit je al vrij snel een belangrijk deel van jezelf. Namelijk je creativiteit. Het is alsof je innerlijke waarheid en daarmee jijzelf er niet toe doet.

Het is alsof je vrije geest een halt toe wordt geroepen. Een belangrijk deel van je zelf wordt klein gehouden en een innerlijke deur naar creativiteit wordt gesloten. Het deel dat als vanzelf beweegt, creëert en plezier ervaart. Daarmee bedoel ik niet specifiek creativiteit als van een kunstenaar, maar ook creativiteit in je manier van leven. Creativiteit om met plezier te leven en flexibel mee te bewegen met wat er op je pad komt. Eenvoudig met oplossingen te komen bij problemen.

VEILIGE HAVEN

Een jong kind heeft een veilige haven op de achtergrond nodig om zich te kunnen ontwikkelen en zijn nieuwsgierigheid ruimte te geven. De veilige haven zijn de ouders/verzorgers die het kind aanmoedigen om zijn eigenheid te onderzoeken, te ontwikkelen en zich te laten horen en zien. En zo zijn creativiteit en flexibiliteit op natuurlijke wijze te ontwikkelen.

VRAGEN STELLEN

Het is belangrijk dat een kind vragen mag stellen, voor zichzelf leert denken, zijn gedachten deelt en vertrouwen ervaart bij dit alles. Dat het toegejuicht wordt en uitgenodigd om zijn stem te laten horen.

HOE SPREEK JE

Als je vaak een schorre stem hebt, het gevoel van een kikker in je keel, je veel woorden gebruikt om iets te vertellen, je vaak je mond houdt terwijl je graag zou willen spreken, je een luide of juist hele zachte stem hebt, dan is de kans groot dat je als kind niet die veilige haven hebt gehad om vrijuit te spreken en je vrij te ontwikkelen. 

MEER CREATIEVE FLOW

Heb je het idee dat jouw creatieve flow op dit moment niet zo lekker stroomt en wil je daar wel wat beweging in brengen? Zodat je leven een stuk plezierig wordt? Dat kun je stapje voor stapje weer in beweging brengen en de tips die ik je geef kunnen je daarbij helpen.

En dat gaat niet een twee drie en niet huppekee. Maar het kan wel stapje voor stapje in beweging worden gebracht, zodat jij je leven voluit en met plezier kunt leven. En dan is natuurlijk niet alles jippiejee en tralalala, maar dan ben je wel in staat om plezier en creativiteit toe te laten waar het kan en sta jij veel meer aan het roer van jouw leven!

Wat kun je doen om je creatieve stroom meer op gang te brengen en met meer plezier te leven?

1. ZOEK NAAR EEN COMMUNICATIEVORM DIE BIJ JE PAST Als je regelmatig tijdens een conflict moeilijk uit je woorden komt en daardoor je mening inslikt of ongenuanceerd en zonder naar anderen te luisteren uit de hoek kunt komen, is er grote kans dat je creatieve flow niet stroomt. Doe dan eens tijdens de ontmoeting een stapje terug en adem een paar keer rustig in en uit. Neem naderhand de tijd om je argumenten op papier te zetten. Lees ze voor aan iemand die je vertrouwt en ervaar hoe je woorden overkomen. Ervaar hoe het is als iemand je echt hoort. Oefen hiermee tot je je meer vertrouwt voelt om gehoord te worden en in het moment je mening te geven.

2. MAAK PLAYLISTS VOOR VERSCHILLENDE EMOTIES Zo kun je bijvoorbeeld een playlist maken voor als je verdriet, boosheid, frustratie, ontspanning, dankbaarheid, blijheid etc ervaart. Muziek raakt diepe delen in ons lichaam en helpt ons te herstellen. Als je boosheid of frustratie ervaart die je niet op dat moment kunt uiten, luister dan naar een nummer uit de playlist met bijpassende emotie. Het doel is niet de emotie zo snel mogelijk weg te krijgen of te versterken, het doel is muziek te horen die je emotie erkent. Die als het ware zegt “ik hoor je en begrijp je. Ik kom even naast je staan zodat je niet alleen bent in je gevoel”. 

3. GA OP ZOEK NAAR IETS DAT JE KINDERLIJK BLIJ MAAKT EN DOE DAT REGELMATIG Sta het jezelf toe om gitaar te leren spelen, een schilderij te maken met vingerverf, een cursus clownerie te volgen, dansles te nemen, Frans of Arabisch te leren spreken, te leren surfen, je eigen winterjas te ontwerpen en maken, te koken voor vrienden, een eigen kruidentuin aan te leggen. En het maakt niet uit of het een historisch model met knopenbuxus is of drie bloempotten op je balkon. Het gaat erom dat JIJ er blij van wordt. Dat jouw hart er een sprongetje van maakt. Dat JIJ erdoor (glim)lacht!

STAPJE VOOR STAPJE

Maak je stapjes behapbaar en probeer te genieten van alles wat je doet. Wat is jouw eerste stap om je creatieve energie weer in beweging te brengen?

Wil je contact maken om het er een keer over te hebben? Weet je welkom.

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *