Eerst van jezelf houden

Self love is the source of all other loves.” – Pierre Corneille

EERST VAN JEZELF HOUDEN VOOR JE VAN ANDEREN KUNT HOUDEN

Zelfzorg, liefde voor jezelf is de basis van alle liefdes, zo zegt Pierre Corneille. Zelfliefde wordt weleens gezien als egoïstisch en overdreven. Ik ben van mening dat het is als met een zuurstofmasker in geval van nood. Deze heb je eerst bij jezelf op te zetten voor je anderen kunt helpen. En zo is het in mijn beleving met houden van ook. Je hebt van jezelf te houden, om van anderen te kunnen houden. Als je niet van jezelf houdt is de kans groot dat je in contact met anderen zoekt naar bevestiging van jezelf, omdat je het jezelf niet kunt geven.

JEZELF LEUK VINDEN

Van jezelf houden gaat makkelijker als je jezelf leuk vindt. En jezelf leuk vinden kan al een uitdaging op zich zijn. Want als je gewend bent om heel streng naar jezelf en wat je doet en zegt te kijken, kan het lastig zijn om jezelf leuk te vinden. Laat staan dat je kunt zeggen dat je van jezelf houdt.

MET ANDERMANS OGEN KIJKEN

Hoe zou het zijn als je jezelf zou zien met andermans ogen? Je zou daardoor weleens verrast kunnen worden, want een ander ziet je waarschijnlijk heel anders dan hoe jij jezelf ziet. Het kan je dan ook helpen om eens aan vrienden te vragen wat ze leuk aan je vinden. Het klinkt misschien een beetje gek om dat te doen, maar het kan je helpen om je te realiseren dat je leuk en waardevol bent. Dat mensen graag met je omgaan en het leuk vinden om bij je te zijn. Zelfs als je niets doet om hun waardering te krijgen.

HEERLIJK OM GEK TE DOEN

We kunnen zo streng zijn voor onszelf. Met gemak zien we waar we tekort schieten, wat we verkeerd doen en wat we beter kunnen doen. Maar kunnen we ook zien wat we goed doen en wat onze successen zijn?

“Ik vind mezelf eigenlijk steeds leuker worden”, zegt ze als ik vraag hoe het afgelopen week is gegaan.

We zijn een aantal sessies onderweg. “Ik had niet gedacht dat ik dat nu zou zeggen”, voegt ze er aan toe. Dat begrijp ik heel goed. Want enkele maanden geleden was ze heel streng voor zichzelf en zag ze alleen wat niet goed ging op haar werk. Inmiddels kan ze beter haar successen zien en vindt ze het heerlijk om af en toe even gek te doen. Dat was ze niet gewend. Ze geniet er enorm van. Van huis uit had ze geleerd om haar grappen en grollen voor zich te houden, want er moest hard gewerkt worden. Grappen maken was er niet bij.

AANMOEDIGING

Ze heeft flink wat meegemaakt en ze is bereid om naar zichzelf te kijken. We onderzoeken wat ze los mag laten. Waar mogelijk met behoud van liefdevolle verbinding en zelfs een verdieping van het contact. Ik moedig haar aan en steun haar waar ze het nodig heeft om verder te komen. 

Ik herken mezelf in haar verlangen naar zich vrij maken en authentiek te leven.

ANDERE VROUW

Ze voelt zich dezelfde en eigenlijk ook een andere vrouw, zo deelt ze aan het eind van de sessie. Ze worstelt al heel lang met zichzelf en voelt nu veel meer warmte en liefde voor zichzelf. Zelfs van binnen voelt ze zich anders, meer ontspannen en de pijn in haar buik is verdwenen. Snoepen doet ze nog wel, maar veel minder dan eerst. Ze is zich bewust waarom ze snoept en kan daardoor nu andere keuzes maken.

JEZELF VOLLEDIG OMARMEN

Ze leert zichzelf te omarmen met alles wie en wat ze is. Dat gaat steeds makkelijker en ze geniet er steeds meer van om zo te leven. Het houden van zichzelf voelt nog een beetje onwennig af en toe, maar ze kijkt veel milder naar zichzelf en dat is een prachtig begin.

Hoe is dat voor jou? Kun jij jezelf inclusief je ‘fouten’ en eigenaardigheden omarmen? Of kijk je met strenge ogen naar jezelf en ben je geneigd jezelf en wat je doet af te keuren?

Let de komende dagen eens op hoe jij naar jezelf kijkt en welk effect het heeft op je leven.

En als je het er eens over wilt hebben, weet je dan welkom.

Met liefde en focus,

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

This image has an empty alt attribute; its file name is BANNER-FYF-1-op1-300x154.png

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *