Goedkeuring zoeken bij anderen

GOEDKEURING ZOEKEN BIJ ANDEREN

Goedkeuring zoeken bij anderen. Ze vertelt hoe ze regelmatig andere ideeën heeft dan haar collega, maar ze niet durft in te brengen. Ze voegt zich keer op keer, ook als ze weet dat haar voorstel beter is. Naar andere collega’s deelt ze hier niets over en het lijkt of ze het helemaal eens is met wat hij voorstelt.

GOEDKEURING BUITEN JEZELF ZOEKEN

Ze zou graag haar eigen voorstellen willen inbrengen, omdat ze zich vrijer wil voelen om haar ideeën met collega’s te delen. Ze doet het niet, want daarvoor voelt ze zich vaak te onzeker. We nemen de tijd en onderzoeken wat er speelt waardoor dit is ontstaan.

Onzekerheid en je eigen ideeën makkelijk aan de kant leggen, kunnen duiden dat je als kind niet de ruimte hebt gekregen om je tot een autonoom iemand te ontwikkelen. Autonomie ontwikkel je idealiter in je jonge jaren, wanneer je als jong kind ontdekt dat je een eigen lichaam, wil en brein hebt.

Op deze leeftijd gaat het kind ineens links als de ouder rechts gaat om vervolgens even later hard rennend naar de ouder te rennen en diens benen vast pakt. Het is een natuurlijk spel waarin nabijheid, veraf, samen en apart worden ontdekt en ontwikkeld. Het kind ervaart de ouders als een veilige haven van waaruit het de wereld kan ontdekken. De ouder is dan een plek om weer naartoe te komen als het te spannend wordt voor het kind. Hierdoor kan het kind veilig zijn vertrouwde wereld vergroten en nieuwe dingen ontdekken.

Als deze ontwikkeling verstoord is of niet heeft kunnen plaatsvinden dan kan een van de gevolgen zijn dat je als volwassene nog steeds op zoek blijft naar de goedkeurende aanmoediging. De goedkeuring wordt dan bijvoorbeeld gezocht bij vrienden, partner en leidinggevenden.

STOER AAN DE BUITENKANT

Deze zoektocht naar goedkeuring en onzekerheid is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Je kunt overkomen als een stoere, zelfverzekerde vrouw die haar eigen beslissingen neemt terwijl je dat van binnen helemaal niet zo ervaart.

Werken in groepsverband of een workshop volgen kan door het afstemmen op de anderen vermoeiend zijn. Omdat in een groep veel meningen zijn waar je je dan op moet afstemmen, ga je je stil houden of check je bij de anderen wat je zou moeten doen of zeggen. Waardoor je in dat soort situaties niet jezelf bent, maar hoe je denkt dat je zou moeten zijn in de ogen van anderen.

SIGNALEN DAT JE JE AANPAST

Het checken wat anderen van je denken en je aanpassen aan hun mening, gebeurt meestal onbewust.

Signalen dat je je regelmatig aanpast zijn vermoeidheid in groepen, veel gedoe met leidinggevenden, partners en vrienden die autoriteit uitstralen.

GEHOORD EN GEZIEN WILLEN WORDEN

Diep van binnen hebben deze volwassen als kinderen eenzelfde verlangen gehad. Ze wilden gehoord en gezien worden door de ouders en verlangden een aai over hun bol en een goedkeurend geluid toen ze hun zelfgemaakte tekening lieten zien.

Deze persoon zal in zijn volwassen leeftijd nog altijd op zoek zijn naar goedkeuring die de ouders niet hebben kunnen geven. De goedkeuring wordt nu gezocht bij collega’s, leidinggevenden, vrienden en partners.

STREVEN NAAR PERFECTIONISME

Vaak wordt geprobeerd de goedkeuring te verkrijgen door perfect te zijn; geen fouten te maken, alles goed te doen. Het streng zijn voor zichzelf wordt gespiegeld in het streng zijn voor anderen. Mensen met dit thema zijn nauwelijks ontspannen en staan eigenlijk altijd ‘aan’.

HOE IS DAT BIJ JOU?

Hoe is dat bij jou? Herken je je in het goed proberen te doen in de ogen van anderen? Let de komende dagen eens op of je makkelijk je mening geeft. Ook als deze verschilt van je partner, collega of vriend. Hoe doe je dat en waar neem je makkelijk de mening van een ander over? Of houd je je stil en zou je je het liefst verstoppen?

En als je het er een keer over wilt hebben, weet je welkom!

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *