Heftig reageren, waar komt dat eigenlijk door?

“Every child needs to be loved in gigantic quantities and with unbelievable quality.” – Daniel Mackler

Ieder kind heeft het nodig om liefde in enorme hoeveelheid en van hoge kwaliteit te ontvangen zegt Daniel Mackler. En ik heb het daar helemaal mee eens. Helaas krijgt niet ieder kind de liefde en aandacht die het zo nodig heeft.

Vooral als je een enthousiast kind bent dat veel vragen stelt, ideeën en meningen heeft die de ouders niet kunnen of willen horen, is de kans groot dat het kind wordt afgewezen en daarmee deze liefde en aandacht niet of op een negatieve manier ontvangt.

MASKER

Een kind dat geen eigen mening mag hebben, zijn emoties niet mag tonen of alleen maar blij en vrolijk moet zijn, wordt als lastig ervaren als het dat niet doet. Elk kind zal anders reageren op de afwijzing, maar er zijn patronen in te herkennen.

TEGENDRAADS

Er is een groep dat zijn eigen weg blijft gaan en daardoor als tegendraads door de ouders wordt ervaren. Deze kinderen kunnen gewend raken aan dit tegendraadse gedrag en blijven zich hun leven lang verzetten tegen alles wat met autoriteit te maken heeft.

COMPENSATIEGEDRAG

Er is een groep die door het tekort aan liefde en aandacht een oneindige leegte ervaart dat het probeert te vullen met aandacht van anderen, voedsel, koopgedrag en andere verslavingen die hier op de loer liggen.

EIGEN BUBBEL

Er is een groep dat zich in een eigen wereld terugtrekt, wegdroomt in fantasieën. In deze groep komen veel creatievelingen voort. Echt verbinden en zich in relaties laten zien is voor deze groep een hele uitdaging die ze liever in de vorm van muziek en geschreven woord laten zien.

PERFECTIONISME

Een groep zal proberen alles zo goed mogelijk te doen, zonder fouten en met veel succes geven ze hun leven vorm. Deze groep is veelal zeer succesvol in werk en wonen, maar relaties vinden ze spannend en hun hart openen is een enorme uitdaging.

LIEFDESMASKER

Er is een groep die als het ware een liefdesmasker op heeft gezet en achter het masker hun emoties verwerkt. Ze laten een glimlach zien, ook al voelen ze zich bedreigd, zijn ze boos of verdrietig.

ER BOVEN STAAN

Een groep heeft op jonge leeftijd geleerd dat ze onaanraakbaar zijn als ze er boven gaan staan, ze plaatsen zich figuurlijk boven de ouders en hebben in hun volwassen leven moeite om op gelijke voet met hun vrienden en collega’s te komen. Ze blijven als het ware boven iedereen staan.

DE WERELD OP JE SCHOUDERS

En dan is er een groep die als een ware Atlas het lijden van iedereen op zich heeft genomen kan in momenten exploderen. Ze werken hard en voelen zich eigenlijk altijd tekort gedaan. Hoe hard ze ook werken, het is nooit genoeg.

Op deze laatste groep wil ik nu inzoomen. Het kind wordt vaak letterlijk sterk en kan veel. Het is geneigd om voor anderen te zorgen en alles uit handen te nemen.

EMOTIES INSLIKKEN

Het kind leert onbewust dat het beter zijn emoties en gedachten kan inslikken of verbergen en doen wat de ander nodig heeft. Daarbij trekt het een vriendelijk gezicht. Dit kind weet precies wat de ander nodig heeft, voor de ander dat zelf weet. Het wordt hierdoor geliefd en krijgt aandacht. Het is een onbewust gedrag waardoor het die liefde en aandacht krijgt waar elk kind naar verlangt. De prijs dat dit kind hiervoor betaalt, is dat het een deel van zichzelf verbergt. Het wordt een gewenste versie van zichzelf en het authentieke zelf verdwijnt naar de achtergrond. Emoties die er wel zijn maar geen uitweg krijgen, kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of nervositeit.

KLAAR OM IEDEREEN TE HELPEN

De kans is groot dat je als volwassene nog altijd lief en aardig bent, de helper die voor iedereen klaar staat. Je bent eigenlijk altijd voor iemand bezig en je eigen behoeften komen op de laatste plaats. Hierdoor vindt je het leven vaak zwaar en hebt het idee dat liefde een prijs heeft. Je mening geven vindt je lastig en eigenlijk vindt je al dat zware werk – letterlijk en figuurlijk – ook wel fijn. Het geeft je een doel.

VASTLOPEN IN JE EIGEN LEVEN

Kans is groot dat je met dit patroon op een gegeven moment in je leven vastloopt. Letterlijk of figuurlijk. Het kan zijn dat het even duurt voor je in de gaten hebt dat je bent vastgelopen. Vooral als je gewend bent om de dingen zelf op te lossen en je niet gewend bent om hulp te vragen en nog steeds eerst voor anderen zorgt.

Is dit verkeerd? Nee, natuurlijk niet. Je gedrag is onbewust en zonder opzet.

RISICO

Het is wel een risico voor je gezondheid en uiteindelijk zijn je relaties, werk en vriendschappen vaak niet echt vervullend. Doordat je je niet bewust bent van je gedrag neem je het onechte zelf overal mee naartoe. Als je vastloopt en je bent zo gewend om je eigen boontjes te doppen, duurt het mogelijk vrij lang voor je daadwerkelijk hulp toelaat. Of je schaamt je en denkt dat je de enige bent die hiermee worstelt.

HET KAN ANDERS

Als je je realiseert dat dit voor jou geldt weet dan dat je niet de enige bent en dat er mogelijkheden zijn om je authentieke zelf weer tevoorschijn te brengen. Je ware zelf (her)ontdekken en ruimte geven. De emoties die vroeger niet welkom waren zijn ergens opgeborgen en kunnen voor klachten in het nu zorgen. Je kunt op momenten uit je vel schieten waar een ander zich nauwelijks opwindt.

HET VERLEDEN LOSLATEN

Overdreven reacties op een situatie in het heden, hebben meestal te maken met onverwerkte situaties in het verleden. Door een trigger in het nu wordt er als het ware een deksel van een opstapeling verstopte emoties uit het verleden getrild. De emoties die je weggedrukt hebt zijn als het ware onder hoge druk gekomen en nu de deksel eraf is, komen ze er uitgeschoten. Veel heftiger dan de situatie eigenlijk verdient. Waardoor degene waar je nu een conflict hebt je heftige reactie niet begrijpt en jij waarschijnlijk zelf ook niet.

Je neemt eigenlijk alle momenten in het verleden waar je je in hebt gehouden mee het huidige moment in. Om dit los te laten, heb je niet zozeer het verleden los te laten, alswel je gedrag uit het verleden. Een van de tools die we gebruiken om dit los te laten is ruimte geven aan de verstopte emoties.

MEER PLEZIER IN JE LEVEN

Je kunt hier zicht op krijgen, waardoor je verschil kunt maken tussen geraaktheid in het nu en geraaktheid uit het verleden. Zodat je authentiek kunt reageren en meer energie en plezier in je leven krijgt.

Hier een keer naar kijken? Weet je welkom!

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

This image has an empty alt attribute; its file name is BANNER-FYF-1-op1-300x154.png

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *