Hoe noem je je partner na scheiding?

“There are two sides to every divorce. Yours and shithead’s.” – unknown

BEWUST ONGENUANCEERD

Een quote met een knipoog. Het kan heel verfrissend zijn om af en toe ongenuanceerd te zijn. Als je je er maar bewust van bent. Want bij elk verhaal zijn meerdere kanten. En je mag jezelf af en toe zielig vinden. Maar niet te lang en niet echt, want je hebt altijd een keus. Echt!

EX OF NIET

Zo heb ik ook een keus in hoe ik de man met wie ik getrouwd ben geweest noem, hoe ik hem nu zou voorstellen in gezelschap. Ik heb niet zoveel met het woord ‘ex’. Als verwijzend naar de persoon met wie je getrouwd bent geweest. 

Ik mis daarin gevoel. Het voelt koud en leeg.

JAREN LIEF EN LEED GEDEELD

Vanaf het begin dat we uit elkaar gingen, wist ik dat ik op een andere manier naar hem wil refereren. Regelmatig tune ik daarop in. En voel daarbij wat hij nu voor me is. Ik kom steeds uit bij vriend. Een bijzondere vriend, een dierbare vriend. Met wie ik jaren lief en leed heb gedeeld. Die er voor me is geweest. Voor wie ik er ben geweest. 

HANGEN IN HET VERLEDEN OF NIET

Als ik hem mijn ex zou noemen, dan blijft onze relatie gelinkt aan het getrouwd zijn. Sowieso vind ik het heel bijzonder om een bijvoeglijk naamwoord als zelfstandig naamwoord te gebruiken. Technisch detail, maar toch… 

“MIJN EX”

Ook grappig dat het woord ex bezittelijk wordt gebruikt. MIJN ex. Terwijl je uit elkaar bent, en niet meer getrouwd wilt zijn, of in ieder geval niet meer getrouwd bent. Interessante contradictie, toch?

ER IS MEER

Ik vind het woord ex karig en geen eer doen aan de reis die we hebben afgelegd. De eerste ontmoeting, de verliefdheid, de vlinders, het plezier, het genieten, de gedeelde ervaringen… 

Bij gezamenlijke kinderen hoor ik spreken over de vader of moeder van mijn kinderen. Dat vind ik mooi. Want ook daarmee geef je helder aan wat diegene nu van je is. Het houdt de relatie fris en helder. 

ZEG HET HOE HET IS

Je begrijpt het, ik hou ervan de dingen een naam te geven die de inhoud weergeeft. Als je voormalig echtgenoot of partner nu een vriend van je is, noem hem dan gewoon een vriend. Laat het ex achterwege. Je hebt een geschiedenis, je bent getrouwd geweest, hebt gezamenlijke kinderen. Dat is mooi voor verhalen. 

KUN JE LOSLATEN

En als je voormalige echtgenoot of partner niet een vriend van je is, dan is het misschien tijd om diegene de omschrijving te geven die bij hem of haar past. Of om diegene misschien helemaal te laten gaan. De omschrijving die je je voormalige partner geeft, heeft in mijn beleving met loslaten te maken. Als je je voormalig partner of echtgenoot een vriend noemt, dan is je ‘recht’ op hem of haar verdwenen. Je geeft jezelf ruimte om de relatie met diegene opnieuw vorm te geven. Op welke afstand en in welke hoedanigheid wil je diegene nu in je leven?

WOORDEN HEBBEN LADING

Realiseer je dat de lading die je in het woord ‘ex’ legt, in elke zin, elke referentie iets doet met jezelf en de ander. 

WAT DOE JIJ?

De vraag is wat je wilt. Misschien interessant om eens naar te kijken als je gescheiden of uit elkaar bent. Wat diegene nu van je is en hoe je naar hem of haar refereert. Hoe stel jij degene met wie je samen bent geweest voor in gezelschap…?

Met liefde en focus

ps: emoties en wat ze ons vertellen… Meer hierover in deze blog


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *