Jezelf kwijt raken als je in het gareel loopt

ZO DOORGAAN OF ANDERE RICHTING KIEZEN

‘Ik wil graag weten wat ik te doen heb in het leven.’ Ze heeft een goed lopend bedrijf en de laatste weken is het wat rustiger geworden. Ze wil graag onderzoeken of ze wel echt haar hart volgt of dat ze misschien een andere richting in moet slaan met haar bedrijf. Ik ben geen business coach, maar het lijkt dat haar hulpvraag te maken heeft met patronen uit het verleden. En dat is iets waar ik me met liefde voor inzet. 

INTUNEN OP HET LICHAAM

We tunen in op haar lichaam, vertragen en zakken als het ware een laagje dieper in wat er gezegd wil worden. 

Ik stel een paar vragen over haar en haar familie. Ze heeft een prima jeugd gehad, “niks geks gebeurd”. 

Langzaam druppelen er een paar opmerkelijke details in ons gesprek. Het is alsof we iets dichterbij mogen komen. We iets meer mogen zien. 

INVLOED VAN JE VROEGE JEUGD EN FAMILIE

Het is inmiddels bekend hoeveel invloed je vroege jeugd en je familie van herkomst heeft op je ontwikkeling en je latere leven. Vragen hierover stel ik om een beeld te vormen waar deuken en krassen zijn ontstaan op de ziel van de cliënt. Zodat we de hulpvraag om kunnen zetten in een behandelplan.

SPANNEND OM OVER FAMILIE TE PRATEN

Het voelt ongemakkelijk om over je ouders te praten, zeker om dingen te vertellen die misschien niet zo fijn waren. Deze cliënt beschrijft haar jeugd als gewoon en zonder gekke dingen. Dat klinkt heel fijn. Toch heb ik het gevoel dat de cliënt als het ware een muurtje heeft geplaatst tussen ons onderzoek en haar familie. Omdat het spannend is en als verraad kan worden gezien als je over je familie praat met anderen.

STAPJE VOOR STAPJE

Stapje voor stapje krijgen we inzicht in wat er speelt en deelt ze over een aantal gebeurtenissen. Het zijn in de ogen van een ander wellicht kleine gebeurtenissen, maar de impact lijken enorm te zijn geweest voor de cliënt. We ontdekken de afweermechanismen die ze daardoor heeft geleerd in haar jonge leven. Om liefde en aandacht van ouders te krijgen zal een kind intuïtief doen wat het kan om dat te krijgen. Deze mechanismen lijken nu in de weg te staan om echt zichzelf te zijn. Het lijkt ook de ontwikkeling van haar bedrijf in de weg te staan. Ze heeft zich niet vrij kunnen ontwikkelen en is in het gareel van de familieregels gebleven. Daarmee is ze een stukje van zichzelf kwijtgeraakt. Het mooie is dat dat deel weer tevoorschijn kan komen met de juiste technieken en in een veilige setting.

ONGEMAK VAN OUDERS

Zoals in veel families probeerden de ouders van deze cliënt volgens het harmoniemodel te leven; geen ruzies, geen onenigheid, geen conflicten. Dan is het voor een kind heel lastig om zijn eigenheid, zijn echte ik te ontwikkelen. Want alles wat niet past in het beeld van de ouders zal worden afgewezen. En het kind zal er alles aan doen om dat te voorkomen. Omdat ze zich los wil maken van de regels van haar familie en haar eigen normen en waarden wil hanteren, volgt ze niet meer altijd de familieregels. Dat geeft ongemak, zowel aan de kant van de ouders en andere familieleden, maar ook aan de kant van de cliënt. Want waar ze voorheen instemde om de sfeer goed te houden, zegt ze nu vaker wat ze denkt. En dat is eigenlijk niemand van hen gewend. Om deze shift te laten slagen, heb je te leren zijn met het ongemak. Het ongemak van jezelf en het ongemak van je ouders en familie.

MEER VRIJHEID

Net als met alles geldt ook hier, dat oefening kunst baart. Na een aantal sessies ervaart ze meer vrijheid in haar denken en doen. Het brengt meer plezier en een dieper contact met mensen met wie ze werkt. Het voelt soms nog onwennig, maar ze ervaart dat ze het kan.

EIGEN TEMPO

We volgen in deze sessies altijd het tempo van de cliënt. Omdat elk proces, elk individu zijn eigen tempo heeft. Er is namelijk niet een one-size-fits-all manier om je eigenheid te ontwikkelen, om je authentieke zelf te worden.

Heb jij het idee dat je vrij bent in wat je doet of laat, of heb je het idee dat je je regelmatig aanpast? Let daar deze week eens op hoe dat voor jou is. En voel je vrij om contact op te nemen als je het er eens over wilt hebben.

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak
  • om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *