De juiste waarde!

 

Schat je kennis op de juiste waarde en daarmee wat je zelf waard bent! Velen van ons vinden het lastig om te noemen wat je waard bent en daar prijzen aan te geven. Maar weet je, geld is een uitwisseling. Je kunt het zelfs zien als een uitwisseling van energie. En een business coach gaf me het waardevolle beeld van een bankrekening die wordt geopend op het moment dat je met iemand in contact gaat. En elk vervolgcontact voegt iets toe of haalt iets van de rekening af.

Hoe is het met jou en je waarde? Vraag je de juiste bedragen? Of ben je zoals ik was en zeg je ‘ja, tuurlijk, mijn beloning klopt helemaal’. Zelfs als je weet dat dat niet zo is. Vraag je echt wat je zou moeten vragen? Misschien dat je er na een kleine oefening anders over denkt! 

Herken je dit? 

Een superleuke vrouw, goed in wat ze doet. Ze komt bij me omdat ze wat blokkades wil bekijken om de volgende stap in haar business te zetten. Ze heeft de indruk dat de blokkade mogelijk met iets anders dan met haar bedrijf te maken heeft. Want ze wil die volgende stap wel zetten, maar ze doet maar niet wat daarvoor nodig is.

Ze wil een cursus volgen om haar kennis te vergroten en heeft de perfecte training gevonden. Super!, reageer ik. Wanneer begin je? Ehhhhh…., aarzelt ze, ik heb me nog niet opgegeven. Dat is interessant. Waarom niet? Omdat ik het nu niet kan betalen. Ze noemt het bedrag en het is een serieus bedrag. Is de training het geld waard? Oh, ja, reageert ze. Het is een gedegen training en precies wat ik nu nodig heb! 

Schat je kennis op waarde 

Wat deze fantastische vrouw nodig heeft is haar eigen kennis en kunde serieuzer nemen dan ze al doet. De waarde die ze terugziet in de positieve resultaten van de cliënten met wie ze werkt. En dan blijkt dat wat ze vraagt niet meer in verhouding staat met haar klanten van haar krijgen. Ze ontvangt daardoor te weinig en heeft daardoor het idee dat ze de training niet kan betalen. En dat zou ze absoluut moeten kunnen.

We onderzoeken wat ze nodig heeft om te doen wat voor haar klopt. Aan het eind van de week heeft ze haar prijzen verhoogd (haar klanten vinden het heel terecht en zelfs tijd!). Ze heeft er twee nieuwe klanten bij en ze begint volgende week met de training!

Doordat ze zichzelf op de juiste waarde weet te schatten en daarbij de prijs durft te bepalen, zegt ze ja tegen zichzelf EN haar klanten. 

Geef het goede voorbeeld 

Wat jij laat zien door jezelf op waarde te schatten, in plaats van je kleiner te houden dan nodig, is een voorbeeld voor velen. En als je heel eerlijk bent, dan weet je wanneer het niet meer klopt. En wanneer het tijd is om er eens naar te kijken. Je neemt hiermee jezelf en je werk serieus!

Neem er even een momentje voor…

Dus nu gaan we naar het leuke deel waarbij je heel snel een toetsing kunt doen of je aan de goede kant van je zelfwaarde bent. Zoek een comfortabele plek, adem een paar keer rustig in en uit, probeer zo veel mogelijk te ontspannen en sluit je ogen (lees voor de toetsing de stappen door, of laat iemand het voorlezen). 

Snelle toetsing 

Adem nog een paar keer rustig in en uit. Voel het gewicht van je lichaam op de stoel en voel hoe je voeten contact maken met de grond. Breng je rug tegen de leuning van je stoel.

Maak nu langzaam contact met je bedrijf. Het is alsof je de deur opent en je bedrijf instapt. Je ziet je werkplek en neemt plaats. Je opent je financiën en zoekt het overzicht met je prijslijst op.

Je bekijkt de prijzen en ziet het bedrag dat je onlangs aan een klant hebt berekend. Neem nu de tijd om dat bedrag door je gedachten te laten gaan, en van daar breng je het bedrag in contact met je hart en buikgebied.

Laat het bedrag rustig van je gedachten naar je hart gaan en van daaruit rustig naar je buik. Adem per gebied een aantal keren rustig in en uit. Laat de adem door je hele lichaam gaan.

Laat het bedrag door elke cel van je lichaam gaan. Adem het in. Hoe voelt het? 

Als het rustig en kalm voelt, alsof er een aangename warme stroom door je lichaam loopt, dan is het waarschijnlijk prima in orde met jouw prijzen. Wees trots op jezelf en stuur dit schrijven naar een vrouw die een snelle toetsing kan gebruiken. 

Als je wat onrust ervaart 

Voel je onrust tijdens de toetsing, blijven je gedachten oppoppen en voel je je gespannen? Dan is de kans groot dat je niet de juiste prijzen hanteert. Het kan te hoog zijn of te laag. De meeste talentvolle vrouwen vragen te weinig. Je vraagt een soort van een okay bedrag en toch… Er is iets dat je terughoudt om het bedrag te vragen dat het zou moeten zijn. Maar wat is de juiste prijs?

Dat is aan jou. Dat is het magische. Er is geen vaste prijs voor wat het zou moeten zijn. Je komt tot het bedrag wanneer het voor jou klopt. 

Kom in actie! 

Bekijk vandaag je prijzen en zie waar je jezelf en je klanten tekort doet. Doe de oefening met een hoger en lager bedrag dan je nu rekent en ervaar hoe je lichaam reageert. Pas je prijzen aan en vier je waardevolle kennis en wijsheid! Je bent het waard en evenzo je klanten!

Is het zo simpel? Ja, soms is het leven zo simpel. Heerlijk toch? 

Keertje hierover sparren? Neem contact op, je bent heel welkom!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *