Verbinding is misschien wel het meest belangrijke van alles

Ave Maria als verbinding

Ik kwam onlangs een optreden tegen waarbij het Ave Maria op prachtige manier werd gemengd met andere religies. Zo mooi en ik werd geraakt! Dit optreden staat voor mij voor de ultieme acceptatie van wie we zijn en waar we vandaan komen. En ik geloof dat als we dit op meerdere vlakken kunnen doen, de wereld er heel anders uit komt te zien. Verbinding, nieuwsgierigheid naar elkaar en elkaar toejuichen. In het klein en in het groot. In plaats van elkaar benijden en uit boosheid een mentale of fysieke klap uitdelen. Maar goed, wie ben ik? Ik ben ook maar een klein radertje in het grote geheel. Maar ik voel wel een beweging in me die ik niet meer kan stoppen. Het gaat over jezelf zijn en dat eren en vieren. Niet meer jezelf verstoppen, maar op zoek gaan als je het gevoel hebt dat iets je tegenhoudt (yep, zit meestal in jezelf, niet altijd door jezelf ontstaan, maar vaak is er meer aan te doen dan je denkt of hoopt!), het vrijmaken en jezelf laten zien.

VERBINDING KAN OOK DOOR MET LIEFDE IETS TE MAKEN VOOR ANDEREN – BIJVOORBEELD DADELKOEKJES BAKKEN VOOR VRIENDEN

Jezelf zijn en doen wat je doet

En het mooie is, als je jezelf bent, hoef je niet je best te doen om ergens bij te horen, of om gezien te worden, of van gehouden wordt. Dan ben je wie je bent en doe je de dingen die je doet en dan klopt het. Wil niet zeggen dat alles dan halleluja en jippiejee is, maar wel dat het steeds makkelijker loopt en kloppender voelt. Minder moeite kost. Focus steeds meer aanwezig. Het verstoppen korter duurt en je weet dat je je verstopt en je jezelf aan de hand kunt nemen om in beweging te blijven, jezelf te laten zien. En te genieten! Want dat is zo’n belangrijke factor bij alles wat je doet. Dat je mag genieten! Dat het leven mooi en leuk mag zijn. En nee, niet alles is leuk en mooi, maar dat dat er zeker(!) mag en zelfs moet zijn. 

Plezier hebben

Ik weet heel goed hoe het is als dat genieten er niet is. Als je het gevoel hebt dat je er voor moet werken, of als je voelt dat als je geniet je daar een ander mee tekort doet. En dat is niet zo. Ik weet dat dat soms moeilijk te geloven is, of als je het wel gelooft maar nog niet echt durft toe te laten, dat het spannend voelt om echt voluit te lachen, te dansen, te genieten. Als je weet dat een dierbare het moeilijk heeft, niet zo makkelijk kan genieten. Of als je niet durft te genieten omdat er anderen zijn die het zwaar hebben. En het is hartstikke goed om daar empathie mee te hebben, te doen wat je kunt om je steentje bij te dragen aan je vrienden, familie en de maatschappij. Maar je hoeft niet het lot van iedereen op je schouders te nemen, ook al zou je dat wel kunnen voor je gevoel. Je mag genieten, sterker nog het is superbelangrijk om te genieten. En weet je wat misschien wel een hele bevrijdende is: de pijn van een ander wordt niet groter of kleiner afhankelijk van jouw plezier! 

Je doet ertoe!

Nou, het is een flink stuk geworden, maar ik voel dat dit gedeeld mag worden. Dat het nodig is dat we genieten en ons zelf dat echt mogen toestaan. Je doet ertoe, je hebt iets waardevols te brengen. Echt!

Durf uit te reiken

En als je daar hulp bij nodig hebt, reik uit. Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Ik heb daar ook hulp in gezocht en dat is misschien wel het beste wat ik ooit heb gedaan!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *