Welke koffers sjouw jij nog met je mee?

Waar je goed in bent en wat je makkelijk afgaat wordt gezien als een talent. En dat is het ook. En als je geluk hebt dan maak je er je werk van en doe je werk waar je blij van wordt. Super!

TALENTEN EN HOE NU VERDER?

Maarrr….. Ennn…. het is niet altijd super en je doet niet altijd werk waar je blij van wordt! Hoe kan dat dan? Talenten zijn toch prachtig en moet je toch gebruiken?

TALENT HOEFT NIET ALTIJD BENUT

Niet altijd. Talenten kunnen namelijk ook worden ingezet door je overlevingsmechanismen.

OVERLEVINGSMECHANISMEN

Het kind gebruikt deze overlevingsmechanismen om liefde en aandacht van de ouders te krijgen. Dat gaat onbewust en de naam geeft al aan dat het gaat om overleven voor het kind. Het kind is namelijk afhankelijk van de ouders en zal alles doen om liefde en aandacht van de ouders te krijgen.

KIND WEET WAT OUDERS NODIG HEBBEN

Als de ouders het kind letterlijk of figuurlijk verwaarlozen als het kind proberen om alsnog liefde en aandacht te krijgen van de ouders. En zal daarvoor alles doen. Het zal de ouders geven wat het kan en laten wat hen stoort. Wat het ook is dat het daarvoor moet doen. Het leert om in te voelen wat anderen nodig hebben, het zal opkomen voor een ouder die dat zelf niet kan, grappen maken om op te vrolijken. Omdat het kind dit goed en ogenschijnlijk makkelijk kan, wordt dit vaak als een talent gezien en wordt vaak uiteindelijk in die richting werk gezocht. Is nog steeds niks mis mee zou je denken.

AUTHENTIEK TALENT, OF NIET…

Waar het wringt is dat het geen vrije keuze van het kind is. Het talent is latent aanwezig, maar ingezet om te overleven. Het is geen talent dat zich vrij en volledig vanuit het kind heeft kunnen ontwikkelen.

Wat kunnen we daaraan doen? We kunnen gelukkig veel. Er zijn technieken, oefeningen en therapievormen ontwikkeld om de overlevingsmechanismen en het authentieke zelf wat daarachter verborgen is, te ontdekken en ontwikkelen.

KOFFERS EN JOUW AUTHENTIEKE TALENTEN

Even terug naar de titel “Welke koffers sjouw jij nog met je mee?”. Wat hebben koffers met je authentieke talent te maken?

Laten we je leven zien als een trein. De wagon voor je geeft je toekomst weer, de wagon achter je je verleden en in je huidige wagon ervaar je het heden, het NU.

GEVULDE KOFFERS

In de diverse wagons staan koffers in het bagagerek. De koffers zijn gevuld met verlangens, emoties en verwachtingen. Sommige van de koffers zijn echter niet van jou. Het zijn koffers gevuld met verlangens, emoties en verwachtingen van je ouders en voorouders. Maar die je wel met je meedraagt en in je wagon hebt gezet. Omdat je dacht dat ze van jou zijn. En je bent er voor gaan zorgen. Veelal onbewust. Tot het moment dat je een van de koffers van dichtbij bekijkt en ziet dat niet jouw naam, maar de naam van iemand anders erop staat.

KRUISPUNT

Vaak gebeurt het op een kruispunt in je leven. Een moment waarop je al dan niet vrijwillig tot stilstand komt en de bagage die je met je meedraagt onderzoekt.

SPIEGEL

Het moment dat je tot stilstand komt kan veroorzaakt zijn door een burn out, een rugpijn die je letterlijk tot stilstand brengt, doordat je kinderen spiegelen wat je zelf al langer vermoedt, je vrienden krijgen een beetje genoeg van je terugtrekkende gedrag, je pietje precies zijn, je voelt zelf dat je niet het leven leidt dat je graag zou willen leiden. Kortom, het moment is daar dat je gaat rondkijken in je trein. En mogelijk ontdek je daar een aantal koffers die niet van jou zijn.

KIEZEN WAT JE MEENEEMT EN LOSLAAT

Het goede nieuws is, je kunt de verlangens, verwachtingen en emoties teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Je kunt kiezen wat je meeneemt en wat je loslaat.

Zodat jij op reis gaat met je eigen koffers, gevuld met jouw unieke talenten op weg naar een authentiek en blij leven!

Hoe is het met jouw trein? Van wie draag jij koffers met je mee? Als je er eens naar wilt kijken, zoek hulp en neem contact op met iemand die je hierin kan begeleiden. Het is fijn als je dit niet alleen doet!

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *