Ik geloof dat als we nieuwsgierig en met een open blik in verbinding zijn met de ander, de wereld er heel anders uit komt te zien. Nieuwsgierigheid en liefdevolheid die we van nature in ons hart dragen, zijn vaak niet meer toegankelijk door gebeurtenissen in een recent of ver verleden. We zijn ons -veelal onbewust – gaan beschermen tegen pijn en afwijzing. Het eerste wat sluit als we pijn niet meer willen voelen, is ons hart. Als dat langere tijd duurt, raken we meer en meer van onszelf verwijderd. We verstoppen ons in onszelf om niet meer geraakt te worden. En daarmee verstoppen we ook  eigenschappen en kwaliteiten van onszelf. We doen dit om liefde en vriendschap te ontvangen van onze verzorgers en later familie, vrienden en collega’s. Het is een overlevingsmechanisme dat voor korte tijd prima werkt, maar op langere termijn brengt het ons weg van onszelf en leven we niet meer ons eigen leven. We voelen ons niet meer thuis in ons eigen lichaam. 

Pijn die we ervaarden hebben we ook weggestopt om niet meer geraakt te worden en zo hebben we geleerd ons aan te passen aan wat er van ons verwacht werd. 

Ik heb zolang ik me kan herinneren een onderzoeker in mij die als het ware licht laat schijnen op de donkere plekjes die we niet willen of kunnen zien in onszelf en om ons heen, maar die ons wel tegenhouden ons volledige potentieel te benutten.

Ik heb in de jaren dat ik onderweg ben als energetisch doula en sinds een aantal jaren in opleiding tot levenstherapeut, gezien hoe waardevol en ontspannend het is als we als het ware terugkomen in ons zelf. Ik weet dat dat voor sommigen vaag klinkt. Maar het gevoel dat je ervaart als dingen vanzelf lijken te gaan, je met rode konen aan een opdracht werkt, je alles om je heen even vergeet, je niet bezig bent met wat anderen van je denken, je open en blij in contact treedt met anderen, zijn ervaringen die je hebt als je helemaal in jezelf bent. Geen haken en ogen naar anderen.

Mijn naam is Rijke van der Knokke en ik ben geboren in Rotterdam. Sinds een aantal jaren verbouwen mijn partner en ik een kerkje tot woning, atelier en praktijkruimte. Ik geniet van de lichtinval en de schoonheid van elementen die we bij elkaar brengen, afgestemd op het grotere geheel. De akoestiek van de ruimte laten de drum en windgong een waardevolle bijdrage zijn aan sessies die ik hier geef.  

Ik geloof dat we mogen genieten van een leven vol liefde, plezier en vervulling. Ik snap zo goed hoe het is als je meer wilt in je leven, maar het niet lukt. Het is alsof iets je tegenhoudt om ten volle jezelf te zijn. Terwijl je verlangt naar een vervullender leven met meer plezier en lichtvoetigheid. Het kan ook zijn dat je je bewust bent dat je jezelf  tegenhoudt op bepaalde punten in je leven, maar niet weet waarom en hoe je dat kunt veranderen. Ik weet hoe dat kan zijn, “I’ve been there”. 

Je hebt vroegbloeiers, langbloeiers en laatbloeiers. Ik behoor tot de laatste categorie en hopelijk ook tot de tweede. Lange tijd heb ik op wilskracht en vanuit de gedachte dat ik veel kon, gedaan wat er van me werd verlangd. Ieder die me kende zag vooral een sterke, stoere vrouw. Van binnen voelde ik me vaak anders. Ik ben die sterke, stoere vrouw, maar ik voelde ook dat ik niet volledig leefde. Dat ik me ergens inhield, aanpaste aan anderen en m’n echte ik verstopte.

Vanuit het verlangen om mijn kwaliteiten bij elkaar te brengen en tot een werkbare vorm te brengen ben ik op zoek gegaan. Noem het een persoonlijke reis van verstoppen naar zichtbaarheid. Een queste op zoek naar de kern van mijn kwaliteiten. Niet lang daarna liet ik mijn liefde voor natuur en kruiden samenkomen in een opleiding tot tuinontwerpen en propadeuse Tuin- en Landschapsarchitectuur.

Na een traumatische ervaring belandde ik in een diepgaand proces van persoonlijke ontwikkeling. En toen was er geen weg meer terug. Gelukkig maar.

Ik volgde jaartrainingen (als leerling en als assistent), tantratrainingen, een Women Facilitator Training, ontdekte TaiChi, GiGong, hervond mijn liefde voor muziek en dansen en maakte foto’s van mensen en verstilde landschappen. Ik kwam steeds dichter bij mezelf en begon mijn eigen bedrijf From Hiding To Shining om mensen te begeleiden. 

Naast mijn eigen bedrijf wil ik me vanuit mijn nieuwsgierigheid en passie voor het zelfhelend vermogen van het lichaam, de kracht van gezonde relaties, het recht op liefde en plezier en het vermogen tot diep genieten blijven verdiepen. Ik wilde heel graag een opleiding doen die hier in brede zin op in gaat en die opleiding heb ik gevonden bij de vijfjarige HBO-opleiding aan School of Life! Inmiddels ben ik derdejaars aan deze opleiding tot levenstherapeut.

Tijdens deze opleiding is ook de kunstenaar in me weer tot leven gekomen. Een bron van levenslust en plezier die een fijne balans brengt in de reis van het menselijke en de schoonheid op elk vlak. 

Ik gun elke cliënt met wie ik werk zijn en haar eigen unieke pad en tempo tot heling en transformatie: from hiding to shining. Ik werk met healing, reading, coaching- & counsellingtechnieken afgestemd wat voor jou op dat moment het best past en aansluit bij de sessies. Wat ik bij je zie kan ik bevragen, spiegelen en samen met jou onderzoeken.

In de sessies neem ik altijd mijn onderzoeker, liefdevolheid en lichtvoetigheid mee. Humor zie ik als een van de grootste helers van veel wonden. Met liefde ingezet.  

een heerlijk en vervullend leven

Nu ik mijn ware kern en kwaliteiten heb gevonden, kan ik loslaten wat niet van mij is en is mijn leven steeds vervullender.  Op een manier die bij me past. Leven en werken met plezier! Ik hou van het leven en ben dankbaar voor de vervulling die ik  ervaar. 

Ik mag met prachtige mensen werken, getuige zijn hoe ze hun plek in hun eigen leven vinden. Hoe ze van hiding naar shining gaan. Ik hou ervan om met mensen te werken die bereid zijn samen te werken. Om te ontdekken wat je nodig hebt om je vrij te maken en op zoek te gaan naar de essentie van jezelf en je leven. Ik zie mezelf vooral als iemand die naast je staat om dit proces te begeleiden, ook als het spannend voor je wordt. 

In liefde en met focus,

 

 

Ben je nieuwsgierig? Wil je op zoek naar meer vrijheid en vervulling in je leven? Neem dan gerust contact met me op via  rijke@fromhidingtoshining.nl of bel me en laten we aan de slag gaan –  Je bent het zo waard. 

ps: zie hier een interview met mij over rijkdom in het blad Zin!