Ode aan mijn vleugels

ODE AAN MIJN VLEUGELS

Jong en net geboren

Sterk en soepel

Kwetsbaar en fragiel

Vertrouwd en één met mij

Let’s fly, baby, let’s fly

Rijke Shakti –

WAAROM ZIJN WE HIER

We zitten op de grond. De een op een kussen, de ander met een steuntje in de rug. Ik heb gekozen om hier vandaag te zijn, omdat ik al een tijd deze workshop wil volgen waar je op groot doek vleugels schildert en omdat vandaag de combinatie wordt gemaakt met de magische psoas spier. In mijn persoonlijk en werkleven ben ik al een tijdje mijn vleugels aan het uitslaan, dus het is heel logisch dat ik deze workshop nu volg.

PSOAS

Voor wie de psoas nog niet kent: het is een soepele spier die diep in de romp ligt tegen de rug aan en vanaf de onderzijde van de ribbenkast verbinding maakt via het bekken naar de benen. De spier heeft invloed op je hele lichaam, inclusief je plezier en sexualiteit. Bij veel van ons is de spier in continue staat van gespannenheid. Dat heeft natuurlijk invloed op hoe je je voelt, beweegt en ook op je spijsvertering en andere pijnklachten.

MEDITATIE EN OEFENING

We beginnen met het verkennen van onze psoas door meditatie en oefeningen. Met opgetrokken benen en voeten op de grond bewegen we onze knieën van links naar rechts in een heel rustig tempo. De ene kant voelt prima en bij de andere zijde voelt mijn lichaam anders, alsof het in een twist komt en ik daarbij mijn oriëntatie kwijtraak. Even later draai ik weer terug naar de andere kant en worden we uitgenodigd in een ontspannen zijligging te gaan. Er lopen tranen over mijn wangen.

WAAROM DE TRANEN

De tranen lijken gelinkt aan het besef hoe diep de overtuiging in mij is geplant dat ik me klein moet houden. De tranen gaan ook over loslaten en de start van een nieuwe periode in mijn leven. Op zich loopt mijn leven heel lekker, maar toch is het soms ook even een beetje spannend.

ZWEVEN ALS EEN VOGEL EN ZWEMMEN ALS EEN DOLFIJN

In de meditatie worden we uitgenodigd onze eigen beweging te maken. Ogen gesloten, je mee laten nemen door de muziek. Het is alsof ik zweef als een vogel en zwem als een dolfijn. Soepel en als vanzelf. 

VLEUGELS MEE

Even later worden we uitgenodigd om als het ware vleugels te voelen en deze mee te nemen in de dans. Ik voel de neiging om me klein te maken, me op te rollen en misschien wel weg te gaan. Deze beweging ken ik. Het kleiner maken, het inhouden, het weggaan. Het zijn oude bewegingen. En toch, ze zijn er… 

KIEZEN VOOR EIGEN BEWEGING

Ik nodig mezelf uit om de beweging van mijn lichaam groter te maken. Zonder kracht, maar wel bewust…. Een glimlach komt op mijn lippen, er komt plezier en energie in mijn lijf. Ik ervaar wederom de keuze die ik zelf kan maken. Weggaan of blijven, kleiner maken, inhouden of mijn eigen beweging volgen…

WATER, VERF, OGEN GESLOTEN…

Even later lig ik voorover op een groot schildersdoek en creëer ik de vleugels waar ik in de dans contact mee heb gemaakt. Ik laat ze ontstaan met het water, de verf die we mogen kiezen en gesloten ogen. 

EERST WIT

Wit is de eerste kleur die in me opkomt. Met grote bewegingen zwem ik als het ware over het papier dat voor me ligt. Het nodigt uit om het te omarmen en ik vlij me op de natte verf en voel…. 

Af en toe open ik mijn ogen en ben verrast door wat er ontstaat.

DAN ZACHTBRUIN

Er wil een kleur bijkomen en als ik mijn ogen weer even open valt mijn oog op een zachtbruine kleur die achtergebleven is door mijn oogschaduw. Ik kijk er naar en terwijl ik invoel of dat de volgende kleur wordt staat een assistent als vanzelf voor me met een zachtroze fles verf met de dop eraf. Ik open mijn handen om de heerlijk geurende verf in mijn handpalmen te ontvangen.  Het is precies de kleur van mijn oogschaduw.

DAN ROZE EN DIEP ROOD

Een volgende kleur kondigt zich aan en ik aarzel, want mijn hersenen bemoeien zich er nu even mee en vinden dat ik bij het rustige kleurenpallet moet blijven. Maar ik verlang naar een vrolijke felle kleur en ik kijk in de ogen van een andere assistent die het plezier ziet als ik de kleur noem die ik nu wil gebruiken. Het is mijn innerlijk kind dat hier als een dolfijn over het papier beweegt. Vrolijkheid, warmte en speelsheid is wat het kind in mij wil zien. Een dieper rood wil er ook bij en zo vormen de vleugels zich als vanzelf.

OGEN OPEN

De volgende fase in het schilderen gebeurt met open ogen. Ik voel nog steeds het speelse kind in me en sprenkel met gestrekte armen magenta spatters op het vel. En dan vraagt goud mijn aandacht. Ik aarzel want zijn het wederom mijn hersenen of mijn creatieve ingeving? Ik begin met een brede kwast, maar al gauw heb ik mijn vingers in het kleine kommetje gebracht en werk de verf met mijn hand verder op het papier. Het voelen van de verf, de geur ervan is een groot onderdeel van het plezier. 

LOSLATEN EN WELKOM AAN VLIEGKRACHT

Het blijkt een reis naar loslaten wat ik nog mag loslaten en welkom heten van mijn vliegkracht. 

De dans die we in tweetallen doen laat me voelen dat ik graag vrij wil zijn in mijn bewegingen en het inmiddels heel okay vind om te volgen. Vanuit mijn eigen as en in contact met de ander.

ODE AAN DE VLEUGELS

We brengen een ode aan de vleugels, laten ze aan elkaar zien en nemen foto’s. Het laatste beetje natte verf drogen we met een föhn om ze op te kunnen rollen en mee naar huis te nemen. Sinds gisteravond hangt mijn werk in mijn huis en ik voel de energie van het innerlijk kind als ik ernaar kijk. Gedragen in een krachtig en soepel veld.

ZELF DOEN EN NIET ALLEEN

Waarom deel ik dit? Om te inspireren en je aan het denken te zetten of jij misschien ook iets wilt doen dat al een tijd op je lijstje staat. Ik kan bijvoorbeeld prima alleen schilderen, maar het is soms heel fijn om in een bedding te stappen en uitgenodigd en uitgedaagd te worden het anders te doen dan je gewend bent. Om het vanuit een intentie en met ruimte naar wat zich wil ontvouwen te laten ontstaan. Anders te kijken, bewegen, denken… Je doet het zelf, maar hoeft het niet alleen te doen. Processen van persoonlijke ontwikkeling en groei vragen om begeleiding en bedding. Zodat je je volledig kunt overgeven aan wat er zich wil ontvouwen…

WAT STAAT ER OP JOUW VERLANGLIJSTJE?

Laat me weten hoe het voor je is en of je dingen herkent. Ik hoor je graag! En als je het erover wilt hebben, weet je dan heel welkom!

Met liefde en focus,


Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak om het er even over te hebben!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *