Als stoer en stevig niet meer hoeft…

Zo rond mijn veertigste word ik door mijn medestudenten vergeleken met Charlie, een stoere sterke vrouw die een rol heeft in een BBC serie over tuinen en de aanleg ervan. Ik doe op dat moment een studie tot tuinontwerper, waarbij ook praktische onderdelen als tuinaanleg, snoeien en dergelijke aan de orde komen. Ook snoeien met een motorkettingzaag staat op het programma. We mogen een grote tuin met verouderde appelbomen die netjes in het gelid staan voorzien van een overjarige snoeibeurt.

OEFENEN OP EEN OMGEVALLEN ES

We oefenen op een omgevallen Es die in grote stukken gezaagd mag worden. Ik start de motorkettingzaag en laat de zaag zich een weg banen door het fel oranje kleurende hout. Met gemak snoei ik daarna een aantal fruitbomen en geniet van dit werk.

VERBOUWEN

Mijn partner en ik verbouwen in die tijd een woning onder de rook van Utrecht en ook daar ben ik met zwaar werk bezig. Met een moker slopen we loketten die in het voormalige postkantoor op de plek van onze toekomstige woonkamer staan. Ik hou van het zware werk. Dat ik daarbij regelmatig mijn lichaam te zwaar belast neem ik op de koop toe. Schilderen doe ik ook. Ik repareer en schilder verouderde kozijnen en houten delen eromheen tot ze er weer als nieuw uitzien. Zowel binnen als buiten, zowel houtwerk, muren als plafonds. Ik help bij tegels zetten, sjouw met zware spullen, klim op het dak (best hoog zag ik later) om de buitenzijde van ramen van de dakkapel te schilderen.

WAAR BEN IK GEBLEVEN?

En dan kijk ik op een dag in de spiegel en herken ik mezelf niet meer. Ik vraag me af waar ik gebleven ben…. Ik heb inmiddels een winkel in antiek & curiosa in een deel van het verbouwde huis en ben gestart met een vervolgstudie Tuin- & Landschapsarchitectuur. We staan aan de vooravond om met een nieuw verbouwingsproject te starten. Studie gaat goed, winkel loopt lekker, maar ik voel af en toe dat het een beetje te veel is. En dan word ik letterlijk stop gezet. Ik krijg paniekaanvallen in combinatie met hyperventilatie en ontwikkel zelfs agorafobie. Angst voor de angst, waardoor mijn leven behoorlijk overhoop wordt gegooid en ik mijn huis nauwelijks nog uit durf.

LETTERLIJK TOT STILSTAND GEKOMEN

Ondanks dat ik daardoor letterlijk en figuurlijk tot stilstand ben gekomen, en nauwelijks iets voor elkaar krijg voel ik een innerlijke kracht. Ik realiseer me dat ik iets te doen heb en begin aan mijn innerlijke reis. Ik land stapje voor stapje in mijn lichaam en begin te voelen, en te luisteren naar wat ik voel.

REIS NAAR BINNEN

Ik word me bewust dat ik eigenlijk vooral in mijn hoofd zit, veel dingen doe omdat ik dacht dat het moest, of omdat ik voel dat iemand dat fijn vindt. Het word een intense reis die me veel heeft gebracht. De reis was niet altijd jippie jee, maar wat het me brengt is diepe verbinding met mezelf en anderen. Vrienden waar ik mezelf echt durf te laten zien, vrijheid om te kiezen, ja en nee zeggen. Plezier neemt toe, levensenergie neemt toe, ik hoor mezelf weer schaterlachen, ik dans (letterlijk en figuurlijk) weer door het leven.

MOEITELOOSHEID ALS KERN

En zoals een dierbare vriendin onlangs zei: “ik ken niemand die zo moeiteloos door het leven gaat als jij”. Dat voelt als een groot compliment en gezien worden. Want het moeiteloze voelt als mijn ware kern. Waarbij ik mijn verantwoordelijkheden neem, weet wie ik ben, wat ik wil en waar ik naartoe ga. In verbinding met mijn innerlijk weten, plezier, vrouwelijkheid en focus.

ALLE EMOTIES HOREN ERBIJ

Dat bij het moeiteloze ook dingen als irritatie, boosheid en verdriet horen is voor sommigen een verrassing. Sommigen denken dat moeiteloosheid gaat over alleen maar ‘highs’ ervaren. Dat is in mijn beleving niet realistisch en kost ook enorm veel energie. Want we hebben allemaal irritaties. Boosheid ook, hoewel we vaak geleerd hebben deze in te houden, evenals vele andere emoties.

JE WEG VINDEN IN EMOTIES

Anderen kunnen in boosheid blijven hangen. Het gaat erom dat je leert een gezonde uiting te geven aan je emoties, zonder ze weg te stoppen of erin te blijven hangen. Boosheid, verdriet en irritatie zijn net zo normaal als blijdschap en dankbaarheid. Je moet er alleen weer even je weg in vinden.

Het erkennen dat ik irritaties heb en boos kan zijn heeft me een leuker mens gemaakt. Net als het weer ruimte geven aan blijdschap, plezier en genieten. Want ook die emoties waren een beetje ondergesneeuwd.

ANDERS OPGEGROEID

Ik heb als jong kind namelijk geleerd dat ik bepaalde emoties beter niet kon tonen, want dan zou ik anderen tekort doen. Ik mocht niet te uitbundig zijn, niet te veel aandacht vragen, enzovoort. Daar heeft niemand schuld aan (hoewel ik er zeker wel boos over ben geweest). We weten inmiddels dat ingehouden emoties een uitweg zoeken in je lichaam. Het is als een colafles die je schudt. De fles komt onder druk te staan en die druk moet eruit. Zo vinden ingehouden emoties vaak een uitweg in fysieke en mentale klachten. Het kan lang duren en het kan kort duren voor het zich toont. Bij mij heeft het even geduurd; eigenlijk tot ik letterlijk niet meer verder kon en tot stilstand kwam.

HOE IS HET MET JOU?

Ik deel hier een stukje van mijn leven, niet om het over *mij* te laten gaan, maar omdat ik weet dat velen van jullie zich hierin herkennen. Dat juist nu het ook een uitdaging kan zijn om met je kern verbonden te zijn. Om je niet mee te laten voeren in angst en je terug te trekken. Dat jouw mening, gevoelens, emoties ertoe doen. En hoe je daar een weg in kunt vinden! Ik weet hoe het is om je niet helemaal te laten zien, om je te verstoppen, je stil te houden, geloof me.

TALENTVOL EN OP ZOEK

Inmiddels begeleid ik alweer een tijdje met liefde anderen op hun innerlijke reis (terug) naar zichzelf. Talentvolle vrouwen die zich hebben verstopt, die ogenschijnlijk heel lekker gaan, maar voelen dat ze niet echt zichzelf zijn, laat van je horen, want met liefde begeleid ik je naar een authentiek en blij leven!

Dankbaar voor de ontwikkeling die ik heb mogen maken, en dankbaar dat ik nu hetgeen mij zoveel heeft gebracht kan doorgeven aan wie ook verlangt naar authentiek en vreugdevol leven. 

Met liefde en focus

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • meer zelfvertrouwen verlangt
  • je kwaliteiten wilt gebruiken in je werk, relatie en leven
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  •  klik hier als je meer over het programma wilt weten of stuur me een bericht om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *