Ik wil rustig werken…

rustig werken

It’s not stress that kills us, it is our reaction to it.” Een mooie tekst toegewijd aan Hans Selye, een deskundige op het gebied van hormonen en stofwisseling die aan verschillende universiteiten werkte.

RUSTIG WERKEN… MAAR ER STAAT EEN HERRIEMAKER IN MIJN HUIS… 😬

Een ware uitdaging: rustig werken terwijl er veel lawaai om je heen is. En als er dan ook nog een deadline lonkt en je de spanning voelt stijgen, dan heb je een aantal ingrediënten voor stress. Hoe los je dat op, als je je bewust bent dat je eigen reactie van invloed is op hoe je stress ervaart?

SYSTEEM BEETJE IN DE WAR

Daar zijn ze. Twee opgewekte mannen met een bundel slangen op de arm en ruikend naar shag. Het is maandagmorgen half acht en ik ben nog niet helemaal wakker.

Op zich ben ik een goede slaper en meestal rond zeven uur wakker. Maar een enkele nacht slaap ik minder goed. Op zulke dagen bestaat de kans dat ik door de wekker heen slaap en verfomfaaid de dag begin. Dat is vanmorgen het geval.

De mannen komen de verwarmingsketel vervangen. Opgewekt stappen ze naar binnen en vinden hun weg naar de plek waar de ketel hangt. Met lawaai en over en weer gepraat brengen ze materieel naar boven. Even later klinken de eerste tikken tegen de verwarmingsbuizen en neemt het volume waarmee ze met elkaar communiceren nog iets toe.

Mijn werkplek is precies boven de ruimte waar ze aan het werk zijn. Waardoor ik elke beweging en elk woord dat ze zeggen, hoor. De akoestiek is mooi, zeg ik als iemand zingt of muziek maakt. Nu vind ik het minder leuk dat hier zo’n goede akoestiek is.

TIJD VOOR SELF CARE

Tijd om goed voor mezelf te zorgen. Ik heb werk te doen waar ik een rustige omgeving voor nodig heb. Daarom pak ik mijn laptop en wat ik verder nodig heb bij elkaar en zoek een plek verder weg van de verwarmingsketel.

Terwijl ik me op mijn nieuwe plek voor vandaag installeer realiseer ik me dat ik hier vroeger anders mee zou omgaan. Ik zou boos zijn, geïrriteerd, zou het liefst willen dat de mannen zo snel mogelijk klaar zouden zijn. Alhoewel ik dat laatste ook nu graag wil, merk ik verschil ten aanzien van de eerste twee. Ik ben niet boos of geïrriteerd. Ik neem de nodige actie om mijn werk goed te kunnen doen.

Als ik even aan het werk ben, komt het geluid bij de ketel ineens tot rust. Het praten is gestopt, de geluiden zijn verstild. Waardoor de enige geluiden die ik nu hoor het aanslaan van de toetsen op mijn laptop en een vogel naast het huis zijn.

WAARNEMEN HOE IK ME VOEL

Ik check hoe het in mij is op dit moment. Wat ik voel en ervaar. Want stress die geen uitweg naar buiten vindt, zoekt een plek in je lichaam. Dieren schudden na een stressvol incident de spanning van zich af. Ze trillen hun hele lijf, zoals een hond die zich uitschudt als zijn vacht nat is geworden. Als je stress geen uitlaapklep krijgt, kun je spanning voelen in je buik, borstgebied, schouders en nek. Ook hoofdpijn kan een teken van stress zijn.

Ik voel dat mijn linkerschouder een beetje pijn doet, en de linkerachterzijde van mijn hoofd. Mijn kaak is een beetje strak. Mijn benen voelen warm, voeten ook, bekken is relaxed, buik en rug ook. Ik haal een paar keer rustig adem en de tijd om nog dieper te ontspannen. Zover als dat voor nu mogelijk is.

CADEAUTJE

Door even de tijd te nemen om te zien wat ik nodig heb om prettig te kunnen werken schiet ik lekker op. En als het geluid toch weer teveel wordt, maak ik een wandelingetje. Of ik vraag even bij de buren aan de keukentafel verder te mogen werken. En maak gelijk een praatje met de buurvrouw die ik al een tijdje niet heb gesproken. Twee vliegen in één klap.

BEWUST KIEZEN EN JEZELF SERIEUS NEMEN

De invasie door geluid brengt zo een productieve dag met mooie ontmoetingen. Doordat ik mijn eigen gevoel serieus neem en ernaar handel.

Wat doe jij als je rustig wilt werken en je werkplek beïnvloed wordt door geluid of iets anders je werkplezier vermindert?

Met liefde en focus,

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *