Take a breath

VERTRAAGDE ADEMHALING

Vertraagde ademhaling leidt tot ontspanning. Er zijn vrijduikers die tot wel twintig minuten zonder apparatuur onder water kunnen blijven. Ik moet er niet aan denken, maar ik vind het wel interessant dat dat mogelijk is als je de juiste techniek weet! Een ongetraind persoon kan gemiddeld 60 seconden zijn adem inhouden. 

TECHNIEK EN VERTROUWEN

Ik stel me voor dat de techniek die je hiervoor nodig hebt zowel fysiek als mentaal is. Je moet je ademhaling vertragen, efficiënt gebruiken en het lijkt me ook heel belangrijk dat je niet in paniek raakt en vertrouwt op je techniek. Dus niet snel en oppervlakkig ademhalen, dan haal je die 20 minuten onder water zeker niet.

Opvallend is dat velen van ons in normale situaties oppervlakkig en snel ademhalen. Ons lichaam is daarmee in een continue staat van paraatheid. Zinvol om daar eens bij stil te staan. Letterlijk en figuurlijk ;)!

DIEPE ONTSPANNING

Als je ademhaling diep en rustig is krijgt je lichaam het teken dat je veilig bent en kun je ontspannen. Door regelmatig diep te ontspannen, bijvoorbeeld door meditatie kun je je ademhaling vertragen. In het moment van meditatie, maar ook daarna. Het leert je systeem efficiënter om te gaan met je zuurstofdistributie en te wennen aan ontspanning. In een stressvolle situatie ademen we sneller en oppervlakkiger en is je lichaam voornamelijk bezig om je spieren van zuurstof te voorzien zodat je kunt vechten of vluchten. Daardoor voel je je ook letterlijk opgejaagd.

SNELHEID VAN DE TIJD

Overspoeld voelen door de snelheid van deze tijd, informatie die je links en rechts, voor en achter je naar je toegegooid krijgt, het gevoel van tijdelijkheid, ook doordat alles vervangbaar lijkt te zijn, kunnen een continu gevoel van vecht- of vluchtmodus geven. En hoe vind je dan rust om je adem te vertragen….? Hoe kom je dan weer tot jezelf…?  

V E R T R A G I N G

Wat ik de afgelopen periode veel heb gehoord is dat deze bijzondere tijd, waarin er veel is thuisgewerkt, weinig is gereisd en veel is gewandeld en gefietst, een uitdaging was, maar ook iets fijns bracht. Namelijk:  v e r t r a g i n g . Letterlijk. En dat was voor velen eerst onwennig en uiteindelijk heel prettig.

RUSTIGE OMGEVING  

Ik woon al een aantal jaren in een vrij rustige omgeving en moest daar in het begin enorm aan wennen. Dat bij kruispunten voorrang werd gegeven vond ik zowel heel leuk als af en toe heel irritant, want ik zat nog in het snelle ritme van de randstad. Als ik nu in een druk gebied komt pas ik me vrij snel weer aan aan het hoge tempo, maar ik merk bij thuiskomst dat de vertraging en de ruimte heel goed voor me zijn. En we weten inmiddels dat het voor iedereen goed is om in ieder geval met regelmaat te vertragen, de rust in te gaan en daardoor op te laden.

ADEMHALING

Een van de dingen woordoor je snel ontspant, oplaadt en je bij jezelf brengt is de vertraagde ademhaling. Het fijne is dat je het snel en bijna overal kunt toepassen. Zonder veel ‘gedoe’. Zelfs in gezelschap kun je het toepassen, zonder dat je op een yogamat of lotushouding hoeft te zitten. Kortom het is een effectief no-nonsense middel. 

REMINDER

Kans is groot dat je weet dat je je stress kunt verlagen door een paar keer rustig in en uit te ademen. Maar vaak vergeten we dat op het moment dat de druk hoog is en we moeten presteren. Dus, hierbij een liefdevolle reminder. Neem af en toe bewust een momentje rust en adem een paar keer rustig in en uit. Stel je voor dat je bij de uitademing steeds een beetje meer ontspant…

Ik wens je een heerlijke dag!

Met liefde en focus,

Als je naar aanleiding van deze tekst wilt delen of in gesprek wilt, weet je dan welkom! Stuur me even een bericht via de mail of telefoon en dan neem ik contact met je op.


Maandelijks een avond Lichter Leven

“Ik vond het heel bijzonder wat er ontstond. De kwetsbaarheid en herkenning, heel mooi..”

Iets voor jou?

Kijk ook eens bij de programma’s die From Hiding To Shining biedt.

Een van de programma’s is Follow Your Flow

Dit programma is echt voor jou als je:

  • meer plezier en flow in je leven verlangt
  • jezelf regelmatig hardop wilt horen lachen, met een vrolijk hart ‘s ochtends opstaan en moe en voldaan ‘s avonds in slaap wilt vallen
  • je mening wilt durven geven, ook als het spannend voelt
  • meer zelfvertrouwen wilt voelen en je kwaliteiten wilt ontdekken en inzetten in je leven en werk
  • en nog meer >> kijk hier of het programma iets voor jou is of maak een afspraak om het er even over te hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *